Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilităţi, a avut loc joi, 3 decembrie, în intervalul orar 11 -13, Seminarul online „Dizabilitatea în contextul pandemiei de COVID”. Evenimentul, organizat de Consiliul Național al Dizabilității din România, a reunit persoane cu handicap și reprezentanți ai ONG-urilor care activează în domeniul dizabilității.

În cadrul acestui seminar s-a vorbit despre impactul pe care l-a avut pandemia de COVID- 19 asupra vieții persoanelor cu dizabilități, asupra funcționării organizațiilor persoanelor cu dizabilități și despre soluțiile care trebuie luate pentru depășirea situațiilor critice.

Printre vorbitori s-au numărat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Bogdan Simion, președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Andre Muit, președintele Federației Orgnizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Lucian Aldea, președintele Asociației Ridică-te și umblă, Dana Nuță, manager la ABILITY HUB, Ecaterina Jager, secretar general la Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România – AHNR, Elisabeta Paraschiv, vicepreședinte al Filialei București a Asociației Naționale a Surzilor, Sanda Diculescu, președinta Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic – România , Georgeta Crișu, președinta Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România, Dacian Pribeanu, psiholog la Asociația Nevăzătorilor din România.

Anul 2020 a fost un an dificil pentru toți, însă pentru copiii și persoanele adulte cu dizabilități efectul pandemiei a fost cu atât mai dramatic. Marea majoritate a persoanelor cu dizabilități s-au confruntat în mare parte cu anumite frici: pierderea unei persoane dragi, pierderea veniturilor, distanțarea și izolarea socială. Pandemia a contribuit la limitarea și mai mare a accesului persoanelor cu dizabilități la servicii medicale, educaționale și sociale.

Prin urmare, calitatea vieții persoanelor cu dizabilități s-a înrăutățit considerabil. De asemenea, pandemia a avut un impact negativ și asupra activității ONG-urilor de la nivel național și local.

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a subliniat problemele stringente cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, agravate de pandemie și demersurile făcute pentru soluționarea acestora.

,,Recunosc că îmi este greu să aleg subiectele pe care să le abordez astăzi, în condițiile în care totul pare să se prăbușească în jurul nostru. Persoanele cu dizabilități beneficiază de o prestație socială mult prea redusă de cerințele sociale. Practic, persoanele cu dizabilități nu pot supraviețui cu o prestație socială care reprezintă un procent din Indicatorul Social de Referință, a cărui valoare este de 500 de lei, neactualizat cu indicele creșterii prețurilor de consum. Consiliul Național al Dizabilității din România a propus în repetate rânduri ca Indicatorul Social de Referință să fie actualizat anual cu cu indicele creșterii prețurilor de consum, mai simplu spus cu inflația. Nivelul cuantumului prestației sociale în plată nu acoperă nici 10% din nevoile persoanelor cu dizabilități și menține procesul de marginalizare socială al acestora. Nu vom renunța la acest demers până nu vom obține ceea ce am cerut”, spune Daniela Tontsch.

Daniela Tontsch a mai precizat că, în 30 de județe din țară, asistenții pesoanelor cu dizabilități nu și-au primit salariile din luna octombrie, și nu este prima dată când se întâmplă asta. Asistenții personali trebuie respectați și remunerați pentru munca depusă în condiții grele. Ei îngrijesc persoanele cu dizabilități 24/24 de ore și sunt plătiți doar 8 ore, în condițiile în care nu au zile libere, nu au sărbători, nu au viață personală. Fiecare persoană cu handicap care are un asistent personal este o persoană salvată de la instituționalizare. Dacă asistenții personali sunt salvatorii noștri, trebuie tratați ca atare.

,,Am tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la faptul că legislația românească nu prevede măsuri de protecție socială pentru persoanele cu dizabilități, în perioada în care asistentul personal este în concediu medical. Semnalele noastre au fost ignorate ani de zile. Așa am ajuns acum, în pandemie, cu o situație în care asistentul personal al persoanei cu handicap este, de cele mai multe ori, unul dintre părinți sau mai grav singurul membru al familiei persoanei cu dizabilități. CNDR a primit solicitări disperate, fiind înștiințat despre persoane cu handicap aflate singure în locuință, fără niciun ajutor. În contextul pandemiei generate de COVID-19, CNDR a inițiat Campania Nu ești singur, în cadrul căreia a acordat, cu implicarea unor organizații membre (cum ar fi Asociația Ridică-te și Umblă) sprijin direct persoanelor cu dizabilități, constând în alimente și produse de igienă și multe alte produse de uz necesar”, a explicat președinta CNDR, Daniela Tontsch.

La rândul său, domnul Adrian Bulgarul, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, a punctat faptul că instituția pe care o reprezintă a avut dintotdeauna ca scop promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Institutul desfășoară activități de cercetare, formare, informare și documentare.

,,Prin activitatea de cercetare, am încercat mereu să aducem în atenția publicului larg și a autorităților noile provocări existente, în cazul nostru la adresa persoanelor cu dizabilități, iar pentru a fi mai eficienți am urmărit să ne consolidăm relații de colaborare cu instituțiile publice, entități reprezentative ale mediului educațional și academic, universități și organizații neguvernamentale. Vreau să subliniez că Institutul nu are competențe explicite pe partea de protecție. Pe lângă activitatea de cercetare, institutul are în centrul preocupărilor sale și preocuparea de educație, iar prin tot ceea ce înseamnă proiecte, cursure de formare, sesiuni, am încercat să conștientizăm asupra necesității respectării drepturilor persoanelor cu dizabiltăți. Criza generată de acest virus are o serie de impliații negative asupra drepturilor omului. Cred că autoritățile ar trebuie să se concentreze nu doar asupra gestionării crizei, din punct de vedere strategic și economic, ci și asupra asigurării și protecției drepturilor fiecărei persoane în parte, în special a celor care fac parte din grupurile vulnerabile”, a declarat el.

Adrian Bulgaru a mai subliniat că sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, într-un an cu multe provocări, reprezintă un moment potrivit de a conștientiza riscurile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar și necesitatea de a găsi soluții la nevoile acestora. În aceste condiții fără precedent, el spune că este important să dăm dovadă de solidaritate și să identificăm cele mai bune modalități pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, pentru a le asigura accesul la educație, asistență medicală, dar și condiții mai bune de trai.

,,În condiții de criză, s-au intensificat abuzurile, actele de violență, nepăsarea, neglijența față de persoanele cu dizabilități. Așadar, este important să ne angajăm împreună pentru realizarea mai multor demersuri, pentru a construi o societate incluzivă”, adaugă Adrian Bulgaru.

Vorbitorii evenimentului au fost:
DANIELA TONTSCH – președinta Consiliului Național al Dizabilității din România
ADRIAN BULGARU – directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului
BOGDAN SIMION – președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil
ANDRE MUIT – președintele Federației Orgnizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
LUCIAN ALDEA – președintele Asociației Ridică-te și umblă
DANA NUȚA – manager la ABILITY HUB
EGATERINA JAGER – secretar general la Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România – AHNR
ELISABETA PARASCHIV – vicepreședinte al Filialei București a Asociației Naționale a Surzilor
SANDA DICULESCU – președinta Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic – România
GEORGETA CRIȘU – președinta Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România
DACIAN PRIBEANU – psiholog la Asociația Nevăzătorilor din România.

Puteți urmări înregistrarea Seminarului aici…

Comments are closed.