Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) la ceas aniversar – 20 de ani de activitate

Era în luna aprilie 2004, atunci când o alianță de șapte organizații neguvernamentale din sfera dizabilității – membri fondatori – s-a constituit ca entitate
juridică, reprezentativă pentru persoanele cu dizabilități din țara noastră.

Apariția CNDR – Consiliul Național al Dizabilității din România – s-a realizat într-un anumit context socio-politic, favorabil (în plan intern și extern) integrării țării noastre în Uniunea Europeană.

Anul 2003 a fost marcat în Europa ca An European al Persoanelor cu Dizabilități. Un rol important în promovarea și apărarea drepturilor acestor persoane în Uniunea Europeană îl avea atunci – și are în prezent – Forumul European al Dizabilității (EDF) – http://www.edf-fph.org.

EDF are în componența sa consilii naționale din toate țările membre UE, precum și organizații reprezentative pe diverse tipuri de dizabilități, la nivel european.

În 2003 EDF a lansat un proiect PHARE provocator (destinat țărilor candidate la aderare în UE la acea dată) în10 țări: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Titlul proiectului:„Capacity building of disabled people’s organisations in ten Accession Countries”/ Întărirea capacității organizațiilor persoanelor cu dizabilități în 10 țări candidate la aderare.

În țara noastră, șapte organizații ale și pentru persoanele cu dizabilități și-au unit eforturile și au colaborat în implementarea acestui proiect, susținut tehnic și financiar de EDF. Aceste organizații, constituite în Grupul de Iniţiativă pentru crearea Consiliului Naţional al Dizabilităţii (Handicapului), au fost:
– Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor din România (AHNR),
– Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR),
– Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR),
– Asociaţia RENINCO România,
– Incluziune (fostă Liga Naţională a Asociaţiilor pentru Sprijinirea Handicapaţilor
Mintal din România),
– Fundaţia ESTUAR,
– Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR).

În cadrul proiectului respectiv a fost stabilit un grup (comitet) de coordonare (GIC-CNDR), cu câte doi reprezentanți, de la fiecare dintre cele 7 organizații.
Comitetul de coordonare avea întâlniri periodice – minimum una pe lună – pentru a aborda diferite teme de interes comun, agreate de toate organizațiile participante – ocazii cu care s-au cunoscut mai bine specificul fiecărei organizații și preocupările comune.

Președinția GIC-CNDR era asigurată prin rotație, de către fiecare dintre liderii organizațiilor participante la proiect.
În cadrul acestui comitet a funcționat și un secretar cu rol de coordonator, din partea EDF. Persoana desemnată (Traian Vrăsmaș) și-a desfășurat activitatea la sediul RENINCO, organizație prin care s-a asigurat și gestionarea fondurilor de la EDF.

GIC-CNDR a reușit ca, pe durata de circa18 luni a proiectului (2003-2004), să producă mai multe rezultate scontate (planificate în proiect):
– un Manifest al Dizabilității în România;
– un Raport de țară a Dizabilității;
– o conferință națională (cu participare europeană) dedicată dizabilității.

În primăvara anului 2004, GIC-CNDR a hotărât ca, din poziția de grup de inițiativă, să se constituie într-o organizație neguvernamentală de tip federație.
Actul constitutiv a fost semnat în prima Adunare Generală CNDR (19 aprilie 2004) și a fost fost legalizat, împreună cu Statutul, pe data de 27 aprilie 2004.
Acestea au fost premisele înființării, prin hotărâre judecătorească (din data de 12.05.2004) a Federației Consiliul Național al Dizabilității dinRomânia (CNDR). Acest rezultat a produs o satisfacție deosebită, internă și externă – europeană.

Tot în anul 2004, CNDR a devenit membru al EDF, deci cu 3 ani înainte de aderarea efectivă a României la Uniunea Europeană!

CNDR este menționat în Legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap, ca membru al Consiliului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap și face parte din mai multe structuri importante la nivel național.

La aniversarea a 20 de ani de funcționare, se cuvine să amintim numele celor care s-au implicat cu entuziasm și bună credință în activitatea grupului de inițiativă, la constituire, precum și ulterior numele celor care s-au angajat la complexitatea muncii de conducere a CNDR, pe toată durata de activitate a acestui consiliu național.
GRUPUL DE INIȚIATIVĂ (GIC-CNDR) – 2003-2004
Asociaţia Handicapţilor Neuromotor din România
Ioana Monica Antoci, Preşedinte
Doina Tudorică, Vicepresedinte
Asociaţia Naţională a Surzilor din România
Mihail Grecu, Preşedinte
Lucian Bădescu, Secretar General
Asociaţia Nevăzătorilor din România
Teodor Lepădatu, Preşedinte
Radu Sergiu Ruba, Prim Vicepreşedinte
Asociaţia RENINCO România
Ecaterina Vrasmas, Preşedinte
Florentina Gălbinaşu, Coordonator proiecte
Fundaţia ESTUAR
Roxana Braga, Director Executiv
Marlena Pintilie, Manager strângere fonduri/Giorgiana Nicula, Director
servicii si strategii
Federația Incluziune (fostă Liga Naţională a Asociaţiilor pentru Sprijinirea
Handicapaţilor Mintal din România)
Emanuela Leampăr, Preşedinte
Laila Onu, Vicepreşedinte
Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România
Francisc Șimon, Președinte
Traian Stanciu, Director Executiv
Vanda Florea, Director Executiv, TREBUIE
Valeriu Crișan, expert independent

PREȘEDINȚIA CNDR (2004 – PREZENT)
Mihail Grecu (ANSR)
Sergiu Radu Ruba (ANR)
Monica Antoci (AHNR)
Gabriela Scraba (RENINCO)
Daniela Tontsch (Asociația Distroficilor Muscular din România – ADMR)

 

Mihail Grecu

Președinte fondator CNDR

Președinte ANSR

 

Ecaterina Vrăsmaș

Președinte RENINCO

 

Traian Vrăsmaș

Coordonator proiect EDF 2003-2004