În contextul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a organizat, în perioada 12 – 16 februarie 2024, la sediul central din București, misiunea de evaluare a Comitetului ELSAC (Employment, Labour and Social Affairs Committee).

Delegații OCDE, care s-au deplasat la București, au solicitat stabilirea unei întrevederi cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Răspunzând invitației la reuniune, Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Diazabilității din România, a vorbit despre problemele stringente ale persoanelor cu dizabilități și despre factorii cheie care influențează starea socială a acestora.

,,Miercuri, 14 februarie 2024, am participat la o întrevedere cu reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În cadrul reuniunii, am avut oportunitatea să vorbesc despre aspecte ce țin de starea socială a persoanelor cu dizabilități și despre factorii cheie care o influențează: legislația și politicile sociale care asigură (sau nu) drepturile și protecția persoanelor cu dizabilități; accesul la educație, cu accent pe adaptările și sprijinul educațional, accesibilitatea fizică; angajare și ocupare: lipsa programelor guvernamentale de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități, cauze de natură legislativă legate de procentul scăzut de angajare în muncă a persoanelor cu dizabilități, discriminarea în procesul de angajare, stigmatizarea ca efect al lipsei accesului persoanelor cu dizabilități la oportunități de angajare și evoluția carierei lor; acces la servicii de sănătate, la dispozitive și tehnologii asistive; infrastructura urbană precară, care reduce participarea persoanelor cu dizabilități la activitățile zilnice și sociale și percepția publică despre dizabilități și modul în care afectează integrarea socială și interacțiunea pozitivă cu persoanele cu dizabilități în comunitate”, a declarat Daniela Tontsch.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022. Conform Foii de Parcurs, țara noastă va fi evaluată de 26 de Comitete ale OCDE și va trebui să integreze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esenţiale pentru acest proces.

Comments are closed.