Luni, 18 decembrie 2023, în cadrul serbării de Crăciun, 59 de persoane cu dizabilități s-au bucurat de o sesiune de discuții privind drepturile noastre în UE.

Evenimentul a fost organizat de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, cu susținerea Consiliului Național al Dizabilității din România și a Asociației Deficienților Locomotori Bihor.

Printre vorbitori s-au numărat domnul Laurențiu Lazăr, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor, și domnul Ovidiu Milian, președintele Asociației Deficienților Locomotori Bihor. Atât domnul Laurențiu Lazăr, cât și domnul Ovidiu Milian au rol de agenți de schimbare.

Dorința de a reveni la tema drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană a fost motivată de faptul că o bună parte a beneficiarilor celor două organizații nu au putut lua parte la evenimentul din data de 29 noiembrie, desfășurat în același loc.

Uniunea Europeană (UE) acordă o atenție deosebită protejării și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Aceste drepturi sunt recunoscute la nivel european și internațional și sunt în conformitate cu principiile de bază ale egalității și nediscriminării.

Orice măsură luată de UE se bazează pe tratatele care au fost aprobate în mod voluntar și democratic de toate țările UE. Tratatele stabilesc obiectivele UE și regulile de funcționare a instituțiilor UE, procedura decizională și relațiile dintre UE și statele sale membre.

Una din legile foarte importante pe care le-a adoptat UE este Carta europeană a drepturilor fundamentale. Aceasta prevede că persoanele cu handicap au dreptul de a duce o viață independentă, de a avea un loc de muncă și de a face parte din comunitate. De asemenea, stabilește că este ilegal ca persoanele cu dizabilități să fie tratate nedrept din cauza dizabilității.

Pe lângă textele juridice elaborate de către UE, participanții au fost interesați să afle și despre alte tipuri de instrumente dezvoltate, iar cel care a creat cel mai intens interes a fost cardul european pentru dizabilitate, care asigură accesul egal la prestații în domenii precum cultura, activitățile recreative, sportul și transporturile într-un grup de opt state membre ale UE.

Un alt exemplu de interes a fost Strategia Erasmus+ pentru diversitate și incluziune în domeniul tineretului, prin care UE caută să amelioreze calitatea vieții tinerilor dezavantajați și să se asigure că programul Erasmus+ integrează diversitatea în toate acțiunile destinate tinerilor.

Deși UE caută să ferească persoanele cu dizabilități de obstacole în Europa, nu suntem toți protejați la fel. De multe ori, persoanele cu dizabilități se confruntă cu obstacole atunci când vor să studieze, să găsească un loc de muncă, să călătorească, să cumpere bunuri și servicii sau pur și simplu să acceseze informații.

Dacă ați întâmpinat probleme atunci când ați călătorit cu avionul/vaporul/trenul/autobuzul sau autocarul, puteți depune o plângere. Există birouri în toate țările din Europa care vă pot ajuta să faceți asta. Găsiți aici detalii și date de contact din fiecare țară.

 

Comments are closed.