Consiliul Național al Dizabilității din România și UPA Solutions (Ability HUB) au organizat Seminarul „Accesul persoanelor cu dizabilități la un mediu de lucru deschis, incluziv şi accesibil” în data de 27 octombrie 2020.

Invitatul special a fost Cristina Chiriac, Președintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

La eveniment au participat reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, organizații membre CNDR, angajatori, persoane cu dizabilități.

În cadrul Seminarului „Accesul persoanelor cu dizabilități la un mediu de lucru deschis, incluziv şi accesibil” au fost prezentate rezultatele a două târguri de joburi dedicate persoanelor cu dizabilități, modul de desfășurare al acestora, problemele întâmpinate, rezultatele obținute și au fost dezbătute propuneri pentru facilitatea angajării persoanelor cu dizabilități.

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Ability Hub (UPA Solutions) și-au propus să angajeze în anul 2020 un număr de 50 de persoane cu dizabilități.
Pentru a atinge acest obiectiv au organizat două târguri de joburi dedicate persoanelor cu dizabilități.

La data elaborării Proiectului de activități al CNDR pentru anul 2020 nu se cunoșteau informații cu privire la pandemia de Coronavirus, cele două târguri de joburi au fost planificate să se desfășoare clasic, prin participarea fizică a reprezentanților companiilor care doresc să angajeze persoane cu dizabilități și a persoanelor cu dizabilități care au drept de muncă, pot desfășura o activitate profesională și vor să facă asta.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice naționale determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și, totodată, ținând cont de regulile de protecție sanitară ce trebuie respectate, Consiliul Național al Dizabilității din România și Ability Hub (UPA Solutions) au regândit modul de desfășurare al celor două târguri de joburi dedicate persoanelor cu dizabilități astfel: primul târg de joburi s-a desfășurat pe parcursul a două luni, respectiv iulie și august 2020, fiind planificate întâlniri cu maxim cinci participanți (reprezentant al angajatorului, al Ability Hub, CNDR și persoana cu dizabilități), iar al doi-lea s-a desfășurat în online prin intermediul platformei Zoom, unde au participat cinci angajatori dintre cei mai mari retaileri din România, cu zeci de joburi disponibile pentru persoanele cu dizabilități și 100 de candidați cu dizabilități. Evenimentul a fost primul de acest gen în România, desfășurarea în mediul online oferind notorietate de interes angajatorilor dar și noi oportunități persoanelor cu dizabilități.

Ambele târguri de joburi au fost precedate de servicii de identificare, consiliere și pregătire a candidaților care au fost invitați la targ – după identificare – inclusiv pe teren – s-au organizat sesiuni de evaluare a compentențelor, intereselor și motivațiilor. Candidații au fost ajutați să își facă un CV și s-a căutat transport adaptat pentru cei nedeplasabili. Toți ce 100 de candidați au fost instruiți să utilizeze platforma Zoom.

 Scurtă motivație a organizării/derulării activității

Rata ocupării persoanelor cu dizabilități este foarte scăzută, multe persoane cu dizabilități nu își pot găsi singure un loc de muncă, nu au studii și nu cunosc oportunitățile de angajare. Un factor important în menținerea neangajării persoanelor cu dizabilități este lipsa accesibilizării spațiului public, al transportului public și a clădirilor în care ar urma să se desfășoare activitatea profesională.

Suntem într-un proces continuu de înlăturare a barierelor de mentalitate, atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele cu handicap. CNDR și UPA Solutions au în spate dovada că persoanele cu dizabilități pot fi eficiente profesional, iar angajatorii sunt mulțumiți de rezultate. Multe persoane cu dizabilități au nevoie de ajutor pentru a descoperi că pot desfășura o activitate profesională, iar legislația ar trebui să le permită să testeze resursele proprii, fizice și intelectuale, fără ca aceștia să-și piardă pensia de invaliditate sau alte alte beneficii sociale.

Conform informațiilor furnizate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în decembrie 2019 doar 32.339 de persoane cu dizabilități figurau în evidența ANAF că realizează venituri sub o anumită formă, inclusiv ca salariați. La data de 31.12.2019, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, România avea un număr de 846.354 persoane cu dizabilități, iar rata de angajare în câmpul muncii nu depășea 7,5%, fiind cea mai mică din UE.

 Rezultatele așteptate

În timpul anului 2020 au fost identificate și selectate peste 200 de persoane cu dizabilități cu drept de muncă.
Au fost realizate:
• 100 fișe prin interviuri telefonice
• 100 de persoane cu dizabilități au fost consiliate
• 50 de persoane cu dizabilități au fost plasate

Consiliul Național al Dizabilității din România și Ability Hub (UPA Solutions) își propun să angajeze anual un număr de 50 de persoane cu dizabilități.

Evenimentul s-a desfășurat în aer liber, având în vedere evoluția situației epidemiologice naționale determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și ținând cont de regulile de protecție sanitară ce trebuie respectate pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

La eveniment au participat 40 de persoane. Toate persoanele au purtat în permanență mască de protecție, toate suprafețele au fost dezinfectate și s-a păstrat distanța fizică. S-a asigurat o distanță de minimum 1,5 m față-spate și stânga – dreapta între scaunele participanților. Toate persoanele prezente și-au dezinfectat mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care a fost pus la dispoziție de către organizatori. De asemenea, s-a pus la dispoziția participanților mănuși de unică folosință.

Vizualizează album foto aici

Foto by Teodor Stefan pagina oficială- https://www.facebook.com/expertfotovideo/

Comments are closed.