3.10.2022, București, hotel Continental

Proiectul ASCEND este focalizat pe întărirea capacității asociațiilor persoanelor cu dizabilități din Europa Centrală și de Est – inițiat și susținut tehnic de către Forumul European al Dizabilității (EDF) și finanțat de Citi Foundation. ASCEND este implementat în cinci țări, de către organizațiile persoanelor cu dizabilități: Bulgaria, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria.

La noi în țară proiectul ASCEND este realizat de Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), în parteneriat cu Asociația RENINCO România.

Participanții la acest eveniment (în număr de 27) au fost reprezentanți din partea:

  1. tinerilor cu dizabilități, din cadrul unor organizații membre ale CNDR și/sau

RENINCO

Au fost prezenți: 2 tineri de la Alternativa 2003 (Victor Alexandru și Florin

Gheorghiu); 3 tineri de la ASCHFR (Alexandru Căpraru, însoțit de Carmen Căpraru, Ramona Neacșu, însoțită de Liliana Neacșu) Ștefan Gherghe, însoțit de Nicoleta Gherghe)

a) autorităților:

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) – doamna Consilier Carmen Rotaru; Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție (ANPDCA) – doamna Consilier Adina Codreș; Ministerul Educației – doamna Consilier Mariana Voine

b) unor instituții: Unitatea de Cercetare în Educație, din cadrul Centrului

Național pentru Politici și Evaluare în Educație – doamna Otilia Apostu; Centrul Municipal București de Resurse și Asistență Educațională – doamna Aura Stănculescu;

c) unor organizații neguvernamentale si experti din domeniu:

Echipa de proiect (Ecaterina Vrasmas, Livius Manea, Monica Stanciu și Traian Vrasmas, asistați de Daniela Ionescu, a susținut principalele puncte din agenda propusă.

  • Coordonatorul de proiect ASCEND (Traian Vrasmas) a prezentat pe scurt

situația la zi a proiectului, analizată în principal prin prisma unui material postat pe site-ul EDF, elaborat de Phillipa Tucker, coordonator din partea Forumului European al Dizabilității (EDF): https://www.edf-feph.org/understanding-the-needs-and-solutions-of-young-people-with-disabilities-in-romania/

  • Liderul componentei de cercetare (Livius Manea) a prezentat date privind

instrumentele de cercetare (chestionar, interviu, focus-grup) și apoi rezultate selectate din aplicarea chestionarului (193 de respondenți): structura demografică a respondenților și unele dintre rezultatele cercetării, cu accent pe educație, ocupare și structuri asociative. Exemplificări:

  • Bariere în educație: cea mai pregnantă, la nivel de învățământ primar și

preșcolar este cea a atitudinilor negative ale colegilor, urmată de bariera pregătirii insuficiente a personalului didactic și de absența materialelor didactice adaptate.

  • Experiența de muncă, 66,32% dintre respondenți nu au deloc experiență de

muncă; sprijinul familial cel mai consistent în căutarea unui loc de muncă pare să vină din partea familiei (49,22%).

  • Privitor la structurile asociative din domeniul dizabilității, interacțiunile

tinerilor cu CNDR au fost relevate doar în proporție de 15% și respectiv de numai 5,21% cu EDF – sub aspectul urmăririi informațiilor de pe fiecare site în parte.

Au fost prezentate și ministudii de caz, asociate îndeosebi cu educația și angajarea în muncă.

Liderul componentei de formare (Ecaterina Vrasmas) a prezentat finalitățile activităților de formare, conținutul de bază al acestora (bazat pe rezultatele cercetării și pe documentele EU-EDF traduse), structura unei zile de curs și participanții potențiali.

Prima sesiune de formare va avea loc pe data de 21 octombrie a.c., găzduită de Asociația Alternativa 2003.

Doamna Monica Stanciu, coordonatoarea campaniei de advocacy a prezentat un draft al planului de campanie, cu următoarea structură: contextul, fundamentarea, planificarea, surse de documente și resurse în advocacy, un document de poziție și un calendar. Principalele modalități de implementare prevăzute sunt: pregătirea și publicarea unei reviste dedicate tinerilor cu dizabilități (2 numere) și un eveniment de diseminare a Documentului de poziție și a rezultatelor finale ale cercetării.

Tinerii cu dizabilități și ceilalți participanți la Comitetul consultativ au ridicat ca probleme: necesitatea unor centre de respiro, dificultățile legate de accesibilitate, cu deosebire în transportul urban din București (nevoia de scări rulante, stațiile de metrou, lifturile) – reprezentanții ASCHFR. Se lucrează la definirea ocupațională a unui „evaluator de accesibilitate” și se vor face întâlniri de lucru destinate accesibilizării transportului bucureștean (doamna Carmen Rotaru, consilier ANPDPD).

Coordonator Proiect

Traian Vrasmas

Puteţi vizualiza albumul foto din timpul evenimentului aici

Comments are closed.