Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a înaintat Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) propunerea de excepție de la interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru persoanele cu handicap și asistenții personali ai acestora, după publicarea în Trasparență decizională, pe site-ul MMPS, a Proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.

Conform legislației în vigoare, printre categoriile de persoane care pot cumula pensia cu salariul se numără și persoanele cu handicap. CNDR consideră că este foarte important ca această posibilitate să nu fie anulată, întrucât constituie deopotrivă un stimulent și o oportunitate pentru persoanele cu handicap în condițiile în care aceste persoane suportă din propriul venit cheltuieli pentru dispozitive medicale, medicamente și materiale igienico sanitare, iar oferta de locuri de muncă accesibile acestei categorii este foarte redusă. Consiliul Național al Dizabilității estimează că numărul beneficiarilor acestei prevederi nu depășește 400 la nivel național. În concluzie, impactul bugetar este nesemnificativ în raport cu implicațiile sociale pozitive.

„În ceea ce privește asistenții personali ai persoanelor cu handicap, aceștia își desfășoară activitatea în condiții grele și în condiții de risc, fără dispozitive asistive, cu program de lucru imposibil de limitat la norma de 8 ore și salarii foarte mici. Cererea de asistenți personali este mare, în afară de membrii familiilor persoanelor cu handicap, extrem de rar acceptă cineva un astfel de post. Așa se face că multe persoane cu handicap cer instituționalizarea atunci când nu mai au părinți. Statul cheltuie aproximativ șapte mii de lei, lunar, pentru o persoană instituționalizată.

Menționez că o persoană cu handicap grav care are asistent personal este o persoană salvată de la instituționalizare. Având în vedere programele europene și naționale pentru dezinstituționalizare, măsura de a permite cumulul pensiei cu salariul pentru asistenții personali constituie o motivație importantă pentru acceptarea unui post de asistent personal”, a declarat Daniela TONTSCH, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Comments are closed.