sambata, 3 decembrie 2016

Persoanele cu dizabilități iau atitudine împotriva crimei de nepăsare a autorităților.

“Nu vrem genocid în România!” este numele protestului organizat de Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular din România, a cărei președinte este Daniela Tontsch.

Sâmbătă, 3 decembrie, 2016, în intervalul orar 12—14, în Piața Victoriei, trotuarul din fața Muzeului Antipa va fi ocupat de persoane cu dizabilități, aparținătorii acestora, reprezentanți ai Sindicatelor Asistenților Personali, furnizori de servicii destinate persoanelor cu dizabilități.

Scopul adunării publice îl constituie manifestarea protestului în legătura cu nerespectarea legislației în vigoare privind drepturile persoanelor cu dizabilități, nerespectarea Convenției ONU și gradul ridicat de sărăcie în rândul acestor persoane.

“Am ales data de 3 decembrie, pentru ca este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Ne punem sănătatea în pericol prin expunerea la frig, dar este ultima formă de a reaminti autorităților că suntem umiliți în permanență, că nu avem acces la sănătate, la educație, nu putem ieși din case din cauza lipsei accesibilizării spațiului public, nu avem locuri de muncă, mulți dintre noi nu au o locuință încălzită, nu au hrană, nu au medicamente. Asistenții personali, de regulă membri ai familiei persoanei cu handicap, își riscă sănătatea îngrijind-o fără echipament asistiv. Asistenții personali nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, pentru zilele de sărbătoare, în care lucrează, nu sunt plătiți pentru zilele de sâmbătă și duminică.

Persoane, din instituții publice, plătite să ne apare drepturile recurg, de multe ori, la acțiuni ostile față noi”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Filialei București a Asociației Distroficilor Muscular din România.

Persoanele cu dizabilități și-au exprimat nemulțumirea cu privire lipsa accesului la locuri de muncă, sănătate, hrană și medicamente, afișând numeroase pancarte: “Vrem dispozitive medicale de calitate”, “Nimeni nu vede, nimeni nu aude, toți dorm în Guvern”, “Vrem acces în instituții”, “Condiții omenești de muncă și salarizare pentru asistenții personali”, “Vrem medicamente”, “Obligatoriu accesibilitate pentru surzi”.

Demers susținut de:

—Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular
—Asociația Distroficilor Muscular din România
—Fundația Română pentru Persoane cu Handicap Vizual
—Asociația Evermore
—Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni
—Medical Express
—Asociația Sporting Club Galați
—Asociația Națională a Surzilor din România, filiala București
—Asociația 1 Iunie 2001—Buzău
—Asociația Centrul de pregătire pentru o viață independentă în limbaj mimico gestual — Buzău
—Asociația Help to Heart
—Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
—100 de persoane cu deficiență de auz care nu sunt membri ai unei asociații, lideri de grup: Thalia Ripas și Ababei Dumitru
—Asociația Nevăzătorilor din România — ANR
—Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România (AHNR)
—Asociația Invalizilor de Război Nevăztori din România — AIRN
—Sindicatul Independent al Salariatilor din Domeniul Protecției Speciale a Persoanelor cu Handicap din Romania
—Sindicatul liber Asistenți Personali ai Persoanelor cu Handicap București

Informare AGERPRES

Comments are closed.