Daniela Tontsch, Elena Năstase și Mihai Bursuc, agenți de schimbare formați în cadrul proiectului ,,Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE”, finanțat de Uniunea Europeană și desfășurat de Consiliul Național al Dizabilității, s-au întâlnit, în data de 21 septembrie 2023, cu tinerii din ASCHFR Filiala București. Activitatea a cuprins sesiuni de informare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană, mentorat în domeniul educației și al muncii. La eveniment au participat 24 de persoane.

Căldare Viviana Andreea are 21 de ani, este studentă la Psihologie și este persoană cu dizabilități. Spune că întâlnirea cu cei trei agenți de schimbare, formați în cadrul proiectului ,,Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE”, finanțat de Uniunea Europeană și desfășurat de Consiliul Național al Dizabilității, a fost revelatoare pentru ea. Afirmă că până acum a stat în umbra unei rușini pentru că este persoană cu dizabilități și făcea eforturi să arate lumii că este normală. Datorită informațiilor primite, a înțeles că nu ar trebui să fie stigmatizată, că trebuie să înceapă să trăiască cum își dorește, să facă tot ceea ce își dorește, să nu i se pună etichete și că persoanele cu dizabilități au drepturi, nu primesc anumite lucruri prin bunăvoința unor persoane. De asemenea, spune că a primit imboldul de a face voluntariat în domeniul care o pasionează.

Daniela Tontsch îi va fi coordonator în redactarea unor articole, care vor fi publicate în Jurnal Social, ziarul online al Consiliului Național al Dizabilității din România.

Laurențiu Pârvulescu are 38 de ani, este persoană cu dizabilități și este voluntar ASCHFR Filiala București. În cadrul întâlnirii cu agenții de schimbare, formați în cadrul proiectului ,,Drepturile persoanelor cu dizabilități în alegerile europene – DREE”, finanțat de Uniunea Europeană și desfășurat de Consiliul Național al Dizabilității, el a povestit despre experiența pe care a avut-o în 1998, într-un stat european, și anume Olanda, actuala Țările de Jos. Acesta a explicat faptul că acolo a beneficiat de acces la mediul fizic, putând să se deplaseze singur, adică să coboare rampele, să poată intra în magazine, spre deosebire de România, unde accesibilitatea e ,,egală cu zero”. Deși consideră că unele lucruri s-au mai schimbat în ceea ce privește accesibilitatea, el spune că acestea însă nu sunt atât de vizibile. Laurențiu a mai afirmat că îi este teamă să-și întemeieze o familie, întrucât, din punct de vedere financiar, calitatea vieții persoanelor cu dizabilități este extrem de scăzută. Totodată, și-a exprimat bucuria de a participa la această activitate.

Costel Adrian Ionescu este persoană cu dizabilități și este membru al ASCHFR Filiala București. Spune că s-a bucurat să participe la această întâlnire, deoarece a avut posibilitatea de a afla lucruri noi despre drepturile persoanelor cu dizabilități din România, cât și din alte țări UE. El speră că autoritățile vor ține cont de părerea celor cu dizabilități, de problemele și nevoile lor, precum și de eficientizarea activității online, pentru că persoanele cu dizabilități sunt nevoite să se ducă la ghișeele instituțiilor pentru orice act. Acesta afirmă că pentru a scana și trimite un document trebuie să se deplaseze fizic la instituții. De asemenea, spune că veniturile din România sunt foarte mici în comparație cu alte state membre, exprimându-și speranța într-o viață mai bună. Totodată, el speră ca European Disability Forum să obțină pentru persoanele cu dizabilități un venit minim garantat la nivel european.

Nicoleta Maria are 29 de ani, este persoană cu dizabilități și este membră a ASCHFR Filiala București. În cadrul întâlnirii, ea a declarat că dorește să atragă atenția asupra problemelor pe care le persoanele cu dizabilități le întâmpină zi de zi. Nicoleta spune că speră ca autoritățile să țină cont de nevoile persoanelor cu dizabilități, precum accesibilizarea, care, în opinia ei, nu este în conformitate cu legea. Totodată, aceasta afirmă că dorește să atragă atenția asupra veniturilor persoanelor cu dizabilități, care sunt insuficiente pentru a acoperi toate nevoile lor. O altă problemă pe care a abordat-o a fost lipsa recuperării. Ea consideră că faptul de a nu reuși să facă recuperare așa cum ar fi nevoie și și-ar dori reprezintă o problemă, deoarece, fiind persoană cu dizabilități, are nevoie de recuperare continuă. În ceea ce privește activitatea la care a luat parte, aceasta spune că a fost una benefică, deoarece a învățat să își ceară drepturile și a aflat informații noi pe care le poate folosi în favoarea ei. Datorită acestei întâlniri, ea se simte mai puternică și mai pregătită pentru a rezolva anumite probleme.

Claudiu are 34 de ani, este persoană cu dizabilități și face parte din ASCHFR Filiala București, de mic copil. Susține că i-a făcut plăcere să participe la acest eveniment, unde a avut oportunitatea de a învăța multe lucuri interesante. De asemenea, el și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că în această societate persoanele cu dizabilități nu sunt privite și tratate așa cum ar trebui, iar, de 30 de ani încoace, autoritățile au făcut promisiuni, care nu s-au concretizat până în prezent. Acesta a subliniat faptul că guvernanții și parlamentarii, în schimbul votului, au promis de fiecare dată că o să schimbe lucrurile în această țară, în special pentru persoanele cu dizabilități, însă, de fapt, nu s-a rezolvat mai nimic. Referitor la activitatea la care a participat, el a spus că aceasta l-a făcut să fie mai puternic și să aprecieze persoanele cu dizabilități și mai mult, care i-au dovedit că sunt ambițioase, În final, a transmis tuturor celor prezenți urările sale de bine.

Buga Larisa are 28 de ani, este persoană cu dizabilități și este membră a ASCHFR Filiala București. Ea spune că s-a bucurat foarte mult să participe la acest eveniment și că speră ca și în România să se schimbe lucrurile legate de accesibilitate, iar pesoanele cu dizabilități să poată călători și în alte țări și să li se respecte drepturile. De asemenea, aceasta adăugă că speră ca situația materială a persoanelor cu dizabilități să se îmbunătățească, să fie precum în alte țări, unde veniturile sunt cam în jur de 1500 de euro, în schimb în România veniturile sunt cam 120 de euro/lună pentru persoanele cu dizabilități. Ea consideră că aceste venituri sunt insuficiente pentru un trai decent, deoarece persoanele cu dizabilități au nevoie de dispozitive asistive, care nu pot fi procurate dintr-un asemenea venit. În final, și-a exprimat speranța că lucrurile se vor îmbunătăți pentru persoanele cu dizabilități din România, mulțumind, totodată, echipei care a făcut posibilă această întâlnire.

Vizionează albumul foto aici…

Materiale video pot fi vizionate aici…

 

 

Comments are closed.