Aliona are 50 de ani. Este diagnosticată cu sindrom Down. S-a refugiat în România, împreună cu mama ei, în luna aprilie, anul trecut. Sunt din Nikolaev, Ucraina. Mama Alionei, în vârstă de 67 de ani, ne povestește că în România a beneficiat de tratament oncologic, este aproape de finalul ședințelor de chimioterapie. Și-a găsit liniștea și beneficiază de îngrijire din partea personalului din Centrul de găzduire organizat în cadrul Colegiului Tehnic Edmond Nicolau, din sectorul 2. Sunt fericite pentru că se au una pe cealaltă, iar Alionei îi este bine, pentru că mama ei este bine. Deși slăbită în urma tratamentului, mama Alionei îi oferă fiicei mângâierile și tandrețea de care are nevoie, iar ea îi răspunde la fel. Este un tablou înduioșător, în care personajele par cuprinse de speranță.
Valentina spune că are are 64 de ani, suferă de diabet și alte afecțiuni provocate de diabet. A venit din Herson, în urmă cu o lună. Sunt singurele cuvinte pe care a reușit să le rostească fără să plângă. Durerea ei este cruntă, fiul i-a murit în război, iar nora ei și cei doi nepoței sunt dați dispăruți. Valentina plânge, ceilalți participanți încep și ei să plângă, noi facem la fel. Din grupul nostru, Claudia Bratan plânge prima întotdeauna. Îi vorbim Valentinei despre Crucea Roșie și despre faptul că ei pot ajuta la găsirea nurorii sale și a nepoțeilor, iar Valentina ne povestește că deja a vizitat-o la Centru cineva de la Crucea Roșie și continuă să plângă sfâșietor.
Mai cunoaștem un cuplu de vârstnici, o persoană cu dizabilități îngrijorată că-i expiră actele de protecție temporară, mămici.
Copiii așteaptă să intre la cursuri online în sala în care noi ne-am întâlnit cu grupul de conaționali ai lor.
Ne-au arătăt Centrul de găzduire organizat în cadrul Colegiului Tehnic Edmond Nicolau, din sectorul 2. Este curat, frumos mobilat, încălzit. Ei păstrează curețenia și menționează că sunt recunoscători României pentru tot ce primesc.
Comunicarea cu refugiații ucraineni a fost posibilă datorită domnului Vintu Ion, care a tradus probono. În calitate de președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România, îi mulțumesc pentru sprijinul acordat și căldura umană de care dă dovadă de fiecare dată când îi cerem suport!
Întâlnirea cu grupul de refugiați ucraineni a avut loc azi, 27 ianuarie.
Mulțumim, de asemena, doamnei directoare Ștefania Ferdinand pentru că a facilitat întrevederea.
Consiliul Național al Dizabilității din România desfășoară proiectul „Criza din Ucraina: Soluții incluzive și recuperare pentru persoanele cu dizabilități, partea a II a”, cu asistență financiară din partea ONG-ului Christian Blind Mission (CBM) și a European Disability Forum (EDF) (Forumului European al Dizabilității).
,,Acest document a fost realizat cu asistența financiară a partenerului finanțator CBM și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității). Opiniile exprimate aici sunt cele ale Consiliului Național al Dizabilității din România și, prin urmare, nu pot fi considerate în niciun fel ca reflectând opinia oficială a partenerului de finanțare și a European Disability Forum (Forumului European al Dizabilității).”
Fotografii realizate de Peter Klaus Tontsch

Comments are closed.