Pentru că dorim ca în CNCD să ajungă cei mai buni, reprezentanții a 231 de organizații neguvernamentale ne-am adresat printr-un apel doamnelor și domnilor politicieni care, cel mai probabil luni, vor audia în comisii candidații pentru noua componență a Consiliului Național de Combatere a Discriminării. Acestora le-am transmis solicitarea de a avea în vedere că și în situația unui vot politic, a unor candidați susținuți de partide, pentru ca acest consiliu să funcționeze optim și să servească scopului lui, e obligatoriu ca în componența lui să fie și reprezentanții reali ai grupurilor care deseori sunt discriminate.

“Concret, vă solicităm să susțineți prin vot candidatura colegei noastre Daniela Tontsch, președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România de trei mandate, un om care s-a născut cu dizabilități fizice și a luptat toată viața pentru a reuși să trăiască normal din fotoliul rulant.

Daniela Tontsch este absolvent al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, iar de anul acesta și a unui master ”Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă”, la Facultatea de Istorie, așadar la o universitate, care ca multe altele din România este neaccesibilizată.

În plus, doamna Tontsch este în Consiliul general și Consiliul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului, unde are o activitate recunoscută.

Menționăm aceste elemente pentru ca dumneavoastră să înțelegeți că doamna Tontsch are întreaga experiență necesară pentru a ocupa o astfel de funcție.
Credem că este timpul să girați prin vot prezența în CNCD a unor profesioniști cu legitimitate în raport cu problematica discriminării, iar doamna Tontsch este cu atât mai potrivită cu cât cea mai reclamată discriminare către acest consiliu este la adresa persoanelor cu dizabilități.”

Susțin acest punct de vedere:
FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, cu 37 ONG-uri membre
Rețeaua Dizabnet– Reţeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi, cu 107 de ONGuri membre
FONPC– Federația ONG pentru copil cu 75 de ONGuri membre
Confederația Caritas Romania cu 10 ONGuri membre
CeRe– Centrul de resurse pentru participare publică
Asociația Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă)

Mesajul candidatului

Mi-am depus candidatura pentru Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). După ce ați citit această primă afirmație sigur întrebați: „Ai vreo șansă?” Sunt convinsă că e primul vostru gând, am făcut un experiment social: am spus unui număr de 50 de persoane, din categorii profesionale diferite, că mi-am depus candidatura pentru Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Doar două dintre aceste persoane mi-au spus că n-am nicio șansă, 48 m-au întrebat dacă am vreo șansă.

Dacă judecăm după articolele apărute în presă, în ultimele cinci zile, jocurile sunt făcute: locurile aparțin anumitor partide politice. Eu nu sunt membru al niciunui partid politic.

Pe parcursul celor trei mandate de președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România am dovedit expertiză în sensibilizarea societății, în vederea schimbării politicilor, practicilor şi atitudinilor neprietenoase faţă de dizabilitate; am promovat cu succes persoana cu dizabilităţi ca subiect principal al politicilor sociale, autor al propriei integrări, participant activ în procesul de luare a deciziilor care îl privesc în mod direct; am acţionat pentru adoptarea unei legislaţii civile, economice şi sociale în conformitate cu normele europene, în scopul integrării depline a persoanei cu dizabilităţi în societatea românească, cu drepturi, obligaţii şi şanse egale, ca toţi cetăţenii ţării; am participat la monitorizarea aplicării legislaţiei şi a strategiilor în domeniu; am militat pentru transformarea societăţii într-o societate universal accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate etc; am colaborat cu instituţii publice sau private, cu organizaţii din ţară şi din străinătate, în probleme de interes comun cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

Reprezint Consiliul Național al Dizabilității din România în Consiliul de coordonare în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități, al drepturilor copiilor și al adopției din cadrul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Sunt membru în Consiliul General al Institutului Român pentru Drepturile Omului și în Comitetul Director al acestui for.

De ce am șanse să fiu votată de parlamentari pentru a face parte din Colegiul director al CNCD?

În Raportul de activitate al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru anul 2019, se menționează pe primul loc prezența unui număr semnificativ de plângeri pe criteriu de dizabilitate. Având în vedere activitatea mea recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării, consider că pot fi un membru important al Colegiului director al CNCD.

Comments are closed.